Workshopok a humánus orvoslásról.

Bővebb információk a workshop menüpontban.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin

Ég és föld a különbség

2013. szeptember 20-21-én Nem fog fájni? címmel az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete, a Padlás SződyKonzultációs Műhely és az ELTE-PPK Affektív Pszichológia Tanszéke közös konferenciát szervez. Sződy Judittal beszélgettünk a konferencia céljairól, a mai hazai helyzetről és a hosszú távú lehetőségekről.

A tapasztalatok szerint a magyar egészségügy jelentős területén még várat magára, hogy az újszülöttek, csecsemők és gyermekek jogait és sajátos igényeit figyelembe vegyék gondozásuk, kezelésük, gyógyításuk során. Az egészségügyi törvény csak a kiskorúakkal való kapcsolattartásról rendelkezik, ám az ENSZ Gyermekek jogairól szóló egyezménye, amelyet hazánk 1991-ben ratifikált, kötelezettségeket ró az ellátó rendszerre.

Bővebben...

Életmentés suhanó üzemmódban

Interjú Dr. Somogyvári Zsolttal, a Peter Cerny Alapítvány vezetőjével


Egy emberöltővel ezelőtt a koraszülöttet ruháskosárban szállították át a szülészetről az intenzív centrumba, abban reménykedve, hogy túléli az utat. Ma több száz kilométert tehet meg a baba biztonságban, légzéstámogatással, infúzióval, és szeretettel körülvéve, a Peter Cerny Alapítvány rohamkocsijában.

E sorok íróját nem áldotta meg a sors jó memóriával, ennek ellenére örökre az eszébe vésődött egy rendhagyó jelenet az ezredforduló tájékáról. Egy rangos konferencián az előadás végén egy fiatal orvos a helyéről felállva szenvedélyes vitába kezd az idősebb, tapasztalt előadóval. A feszültség miatt szinte reszket a levegő.

Bővebben...

A kisbaba valódi szükségletei

Schneiderné Diószegi Eszter pszichológus írása

Amikor várva várt kisba­bánk először jelentkezik, természetesen első gon­dolataink egyike, hogy szeretnénk neki mindent megadni, amit csak lehet. De vajon tudjuk-e, hogy mi az a minden, amire a kisbabának szüksége van?

Ha körülnézünk az üzle­tek kínálatában, elolvas­suk a mamáknak szóló hirdetéseket, megnézzük a reklámokat, akkor köny­nyen azt a képet kaphat­juk, hogy a babának mi­nél drágább, és igazán mindenttudó szerkezetek­re, rengeteg, pénzért kapható felszerelésre van szüksége.

Bővebben...

Családra váró babák ringató kendőben

A szekszárdi szülészeten az átlagnál több újszülött várakozik arra, hogy örökbefogadó szülei hazavihessék. A közelben található anyaotthonból ide jönnek szülni azok a kismamák, akik nem vállalhatják gyerekük felnevelését. A babák sokszor hosszú időt kénytelenek a csecsemőosztályon tölteni. Szokásos körülmények között ők nélkülözni kényszerülnek a testi-lelki fejlődésükhöz oly szükséges testközelséget, ringatást, babusgatást. Mára ez megváltozott.

Bővebben...

Dzsungelben gyógyítunk

 Interjú Dr. Király Balázzsal, a Zsókavár utcai Gyermekorvosi Rendelő gyerekgyógyászával


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a főváros szélén egy teljesen lepukkant orvosi rendelő. Ablaktalan folyosón, vírusfelhőben üldögéltek a gyerekek, amíg rájuk nem került a sor, és lélektelen rendelőben gyógyítottak a lelkes orvosok.  Mindenkinek nagyon elege volt ebből. A doktor nénik és doktor bácsik szervezkedtek, de mindhiába. Addig, addig, míg végül sok-sok hivatali hercehurca után, egy uniós pályázat és a kerületi polgármester segítségével elkezdte az önkormányzat felújíttatni az épületet. A tervezők kérdezgették a doktorokat, hogy hogy szeretnének dolgozni, a doktorok meg kérdezték a tervezőket – akik maguk is apukák és anyukák voltak, - hogy milyen helyre vinnék szívesen a gyereküket, ha betegek lesznek. Így a nagy tanakodás után és sok munka végeztével elkészült a dzsungeles, akváriumos, játszósarkos, recepciós-nénis, elektromos kijelzős gyermekorvosi rendelő. Még mindig a város szélén van, de már a csodájára járnak minden felől.

Bővebben...

Korababák anyaölben

Interjú Dr. Nádor Csabával, a A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Osztályának osztályvezető főorvosával

Amikor egy újszülöttet inkubátorba dugnak azzal a felkiáltással, hogy ott, a biztonságos melegben jobban tud alkalmazkodni, vigaszért a "honvédosokra" gondolok. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Osztályán (PIC) a 800 grammos koraszülötteket is az édesanyjuk mellkasára fektetve gondozzák, ha ezt megengedi az állapotuk. Éppen azért, mert tudják, hogy ott nem hűlnek ki, és tudják, hogy ott jobban alkalmazkodnak a külvilághoz. ‒ Az egészségügy nem a betegségek ellen van, hanem a betegekért, vagy éppen az egészséges kisbabákért - magyarázza dr. Nádor Csaba, a PIC osztályvezető főorvosa. - A baba szemével is meg kellett néznünk, hogy mit csinálunk, és így nagyon meglepő képet kaptunk. Pedig ő a főnökünk!

Bővebben...

Együtt vészhelyzetben is

Interjú Dr. Krivácsy Péterrel, az Országos Mentőszolgálat vezető gyermekgyógyászával

A magyar egészségügyben sajnos nem ritka, hogy a szülőt elzavarják a gyereke mellől, éppen akkor, amikor a kicsinek a legnagyobb szüksége lenne rá. Így nem kell annyit magyarázni, kérdésekre felelni, nem kell a szülőkre tekintettel lenni, tartani a kifogásaiktól, és megmaradhat az orvos mindenek feletti tekintélye. A tapasztalatok szerint akár egy vérvétel is elég indok a szülő eltávolításához, de vajon mi történhet életveszélyben?

Bővebben...

Támogatóink: