Workshopok a humánus orvoslásról.

Bővebb információk a workshop menüpontban.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin

Dzsungelben gyógyítunk

 Interjú Dr. Király Balázzsal, a Zsókavár utcai Gyermekorvosi Rendelő gyerekgyógyászával


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a főváros szélén egy teljesen lepukkant orvosi rendelő. Ablaktalan folyosón, vírusfelhőben üldögéltek a gyerekek, amíg rájuk nem került a sor, és lélektelen rendelőben gyógyítottak a lelkes orvosok.  Mindenkinek nagyon elege volt ebből. A doktor nénik és doktor bácsik szervezkedtek, de mindhiába. Addig, addig, míg végül sok-sok hivatali hercehurca után, egy uniós pályázat és a kerületi polgármester segítségével elkezdte az önkormányzat felújíttatni az épületet. A tervezők kérdezgették a doktorokat, hogy hogy szeretnének dolgozni, a doktorok meg kérdezték a tervezőket – akik maguk is apukák és anyukák voltak, - hogy milyen helyre vinnék szívesen a gyereküket, ha betegek lesznek. Így a nagy tanakodás után és sok munka végeztével elkészült a dzsungeles, akváriumos, játszósarkos, recepciós-nénis, elektromos kijelzős gyermekorvosi rendelő. Még mindig a város szélén van, de már a csodájára járnak minden felől.

- Az új rendelő új szemléletet is hozott – meséli Dr. Király Balázs gyermekgyógyász, miközben végigvezet a lenyűgöző épületen. – Szeretnénk, ha a gyerekek és a szülők jól is éreznék magukat nálunk, a körülményekhez képest, persze. És azt is, hogy megismerjék egymást, és egy közösséghez tartozónak érezzék magukat.
Balázs bácsi nem beszél a levegőbe, meg is valósítja, amit szeretne. Évente négyszer rendeznek családi napot, bábelőadással, játszóházzal, zenekarral (ahol ő fújja a tubát, de ez titok!). Tartanak tanfolyamokat, legutóbb az itt dolgozó védőnők, asszisztensek ismételték át az elsősegélynyújtás és újraélesztés fogásait.
Ebben a rendelőben persze nem különleges dolog, hogy a szakember képzi magát. „Balázs is belevág mindenbe, ami új és a gyerekekért van.”  - így szól a gyermekgyógyász blogon Király doktor bemutatkozó szövege. Ősz elején például egy hétig csak a szoptatásról fog tanulni egy tanfolyamon. Még az sem tántorítja le, hogy valószínűleg ő lesz az egyetlen férfi a csapatban.
- A szoptatási problémával küzdő anyának külső szemlélőként, férfiként nekem könnyű okosakat mondanom, pihenjen, igyon sokat, ilyesmi. Ám a szülés után, sokszor az aggódó, összezavarodott anya ezzel nem tud sokat kezdeni. Tudom, hogy ennél azért vannak kiforrottabb módszerek. Éppen ideje megtanulnom, amit lehet!


Egy csepp vérből

A Zsókavár Gyermekorvosi Rendelő más szempontból is különleges. Az orvosok fontosnak találták, hogy a legkevesebb beavatkozással, fájdalommal, de a legnagyobb hatékonysággal tudjanak segíteni.
- Berendeztünk egy külön szobát, ahol meg tudjuk figyelni a kritikusabb állapotba került gyereket, és meg tudjuk kezdeni a szükséges kezelést, mondjuk egy asztmás  kruppos roham esetén az inhalálást. Lehet, hogy a gyerkőc állapota egy-két óra alatt annyira megjavul, hogy nem is kell kórházba vinni. Ha pedig végül kórház a vége, a gyerek sokkal jobb állapotban kerül az intézménybe, mint kezelés nélkül. A kórházak és a gyerekek is hálásak ezért. Nagyon fontos még, hogy munkába állítottunk egy diagnosztikai készüléket. Egy csepp vért 16 szempontból képes vizsgálni, így ritkábban kell gyereket laborba küldeni, és nagyon hamar eredményhez jutunk. Gyakorlatilag néhány perc a vér és vizeletvizsgálat. Ha már itt meg tudjuk állapítani a CRP szintet, vagy el tudjuk végezni a sztreptokokkusz-tesztet, sokkal ritkábban adunk fölöslegesen antibiotikumot. Ezzel mindenki nyer.

Felelős szülők

- Nagyon sok dolgot meg kellene változtatni az egészségügyi ellátásban. A dzsungeles rendelő egyik célja, hogy becsalogassa a szülőket az intézménybe. A régi váróteremben biztosan én sem álltam volna órákig a gyerekkel, sokan ma sem teszik, inkább kihívják az orvost. Ha pedig egy köhögés vagy hőemelkedés miatt egy órát távol vagyok a rendelőmtől, lehet, hogy olyan gyerek marad le a rendelésről, akinek pedig nagyon fontos lett volna, hogy aznap lássa orvos. Nagyon sok a fölösleges orvos-beteg találkozás. Jó lenne, ha a szülők önállóbbak lennének, és terjedne az egészségtudatos szemlélet. Többek között ezért is indítottuk a blogunkat másik három kollégával. Mi remekül szórakozunk, amikor készül. Reméljük a szülők is, akik olvassák, és sokat tanulnak tőlünk, mi pedig tőlük, a hozzászólásokból. 

A rendelőről bővebben: zsokavaralapitvany.hu

(A cikk a Kismama magazinban jelent meg)

 

 

Támogatóink: