Workshopok a humánus orvoslásról.

Bővebb információk a workshop menüpontban.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin

Családra váró babák ringató kendőben

A szekszárdi szülészeten az átlagnál több újszülött várakozik arra, hogy örökbefogadó szülei hazavihessék. A közelben található anyaotthonból ide jönnek szülni azok a kismamák, akik nem vállalhatják gyerekük felnevelését. A babák sokszor hosszú időt kénytelenek a csecsemőosztályon tölteni. Szokásos körülmények között ők nélkülözni kényszerülnek a testi-lelki fejlődésükhöz oly szükséges testközelséget, ringatást, babusgatást. Mára ez megváltozott.

A szekszárdi szülészet gyermekgyógyásza, Dr. Kuhajda Valéria és a gyermekápolók úgy döntöttek, megadják a piciknek, ami tőlük telik.

Osztermajerné Fodor Ilona vezető ápoló meséli:
- Egy pécsi kismama az osztálynak ajándékozott egy hordozókendőt. Azóta rendszeresen hordozzuk azokat a babákat, akiknek nélkülözniük kell szüleik gondoskodását, szeretetét. Magunkra kötjük a picit és tesszük a dolgunkat. Ez már teljesen természetes, mindennapi gyakorlattá vált.

A hordozás, amellett hogy erősíti a baba biztonságérzetét, fejleszti is a pici érőfélben lévő idegrendszerét: a mozgás, ringatás hatására a belső fül ingereket kap, ez szaporítja az agyféltekék összeköttetéseinek számát, ami az agyműködés szinte minden területére hat. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy a hordozott baba, miközben ringatózik, egyszerre okosodik és ügyesedik, javul a tanulási képessége és a mozgáskoordinációja is. Pedig ő maga nem csinál semmit.

Fodor Ilona azt is elmondja, hogy az örökbefogadó anyáknak, ha ők is szeretnék, megtanítják az SNS készülék használatát, így lehetőséget teremtenek a kisbabának arra, hogy ugyanúgy szopjon, mint az édesanyjukkal felnövő kisbabák. Ez a lehetőség az örökbefogadó anya számára is felmérhetetlen segítség, hiszen segít megerősíteni az anya kapcsolatát a picivel.

(A cikk a babaszoba.hu oldalon jelent meg.)

 

Támogatóink: