Workshopok a humánus orvoslásról.

Bővebb információk a workshop menüpontban.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin

Ez itt nem börtön

2012. Egy budapesti kórház. Otthonszülést terveztünk, ami sajnos korai burokrepedés, mekóniumos magzatvíz miatt nem valósulhatott meg. A körzeti (váci) kórházat nem mertük megkockáztatni, így mentünk a régi, "jól bevált" helyre. Tudtam, hogy nem maradok egy napot sem. Az volt a taktika, hogy előbb vizsgálják meg a babát, és ha mindent rendbe találnak, akkor előhozakodunk a tervünkkel. (Előbb nem akartunk, féltünk, hogy hazudnak valami problémát, amit - laikusok lévén - úgysem tudunk ellenőrizni. Nem mondom, hogy nem volt kemény menet, de hazajöttük.

Az újszülött-gyógyászok nagyon jó fejek voltak, ketten voltak szolgálatban a hét órás "ostromunk" alatt, mindkettő bírálta a rendszert. Persze nyíltan nem merték betámadni, de maximális megértéssel és egyetértéssel viszonyultak a helyzetünkhöz (negyedik gyerek, otthon gyerekorvos várja, én szoptatási tanácsadó vagyok). Kiállították a zárójelentést, és sok szerencsét kívántak. A szülészeti osztályon már bezzeg meg kellett küzdenünk a hétfejű sárkánnyal. (Érdekes, évekkel korábban, amikor a nagyobb gyerkőcökkel próbálkoztunk, pont fordítva volt; a babát nem adták ki, mert az adaptáció korai szakasza, bla-bla, BÁRMI történhet, ami, mint tudjuk, a legveszedelmesebb szövődmény..., szóval az anya mehet Isten hírével, baba marad. És hát a Lényeg nélkül úgysem megy haza az ember lánya.) Csecsemős nővérek hada volt a beugró, aztán a "szülést levezető" ügyeletes orvos (három percig állt a küszöbön a kitolási szakban karba tett kézzel, majd miután gond nélkül megszületett a baba, távozott, de mégiscsak ő a legkompetensebb személy), majd egy fiatal doktornő állított minket különféle próbatételek elé, amiknek az volt a lényege, hogy a megoldása csak másnap lehetséges. Nem baj, megvártuk az ügyeletváltást.

Az utód másfél órás hegyibeszédet tartott a folyosón állva, újszülött a karjaimban, kb. 4-5 órával a szülés után. Próbált nagyon szimpatikus és jóságos lenni, aki figyelmeztet bennünket az akció veszélyeire: a jövőben valamikor az adóhivataltól érkezhet egy többszázezres tartozás. Nemigen értettük az eszmefuttatást, de ugye a szülés után még tart a megváltozott tudatállapot (másnap, tiszta fejjel gondoltuk végig, mennyire szürreális az az utópia, amit lefestett nekünk). Végre elhangzott a nekünk tetsző, könnyen felfogható mondat: "Ez itt nem egy börtön, saját felelősségre haza lehet menni. Ezt írásba is adta, de addig még eltelt 1-2 óra, így végül hét órával a szülés után elhagytuk az életmentő intézmény kapuját.

A bosszúkör azért megvolt. RH negatív vagyok, az anti D injekciót még bevasaltam tőlük, de ezért másnap vissza kellett bumliznunk a kisbabával júliusi rekkenő hőségben, mert "délután nem bontanak vakcinát". Újabb 3-4 órát várakoztunk, de a csatát megnyertük.

 

Támogatóink: